Els déus hindús

Brahman significa la esperit universal i déu suprem que existeix més enllà del món canviant de les aparences.
L'hinduisme no ha estat fundat per cap personatge històric guiat per la inspiració divina. Va néixer i es va desenvolupar a partir de cultes i creences populars que es trobaven, en part, en antics textos hindús: els Veda.

L'hinduisme és tant un estil de vida com una relació entre l'ésser humà i la divinitat.

Es diu que l'hinduisme té més de 300.00 divinitats diferents, però totes són manifestacions de l'ésser únic, esperit universal i déu suprem principi de totes les coses: el brahman Atès que és una religió que venera tot et que ens envolta rius, arbres, muntanyes i animals, ha de produir, com és natural, moltes imatges de la divinitat. De fet, totes aquestes divinitats només són els rostres d'una única realitat fonamental que els hindús anomenen Brahman (l'ànima universal), que és absoluta, eterna i sense límits, i d'on neixen totes les coses. Els diferents déus i deesses només són imatges d'aquesta realitat invisible, i venerar-los és un mitjà per accedir a aquesta ànima universal.

Segons la llegenda, un home molt savi primer va demanar al seu fill que llancés sal a l'aigua i després que la tornés a treure. Per descomptat, la sal es va dissoldre i el noi no la va poder apartar. Aleshores, el seu pare li va explicar que la presència de Brahma en el món és com la sal a l'aigua: és invisible, però està a tot arreu.

L'hinduisme ensenya que tot ésser viu té una ànima anomenada atman Alguns hindús creuen que l'atman o ànima individual és part del Brahma (ànima universal). Altres hindús creuen que l'atman i el Brahma són dues coses ben diferents.

Els milers de déus de l'hinduisme tenen les seves pròpies característiques. Els hindús trien als déus que prefereixen adorar i en general creuen que totes les deïtats són aspectes diferents de la mateixa realitat suprema i immutable i que són camins per arribar al  Brahman.

LA TRINITAT HINDÚ. TRIMURTI.
Tres d'aquetes divinitats tenen un paper fonamental: Brahma, Vishnú i Shiva relacionats amb la creació, conservació i destrucció del món. En l'hinduisme es considera que el cicle de la creació, la destrucció i la renovació és continu: no té ni principi ni fi. .Les tres deïtats formen la trinitat de l'hinduisme o Trimurti, que significa tres formes.


Brahma és el déu creador que funda de nou l'univers cada cicle del món. En l'actualitat no és adorat de forma independent. Se li representa amb quatre caps simbolitzant que veu en totes les direccions.


Vishnú, el déu que conserva i protegeix l'univers. Se li representa amb color blau i quatre braços que simbolitza que pot arribar als quatre racons del món. Visnú ha vingut al món dels homes amb diferents formes físiques.


Shiva, destructor o alliberador. Marca el ritme de la destrucció i la creació, l'inici i la fi de les coses. Personifica els cicles de naixement, vida, mort i renaixement. Sol representar-se amb una figura impressionant de quatre braços, una lluna al cap i una serp enroscada al coll. La mà dreta sol sostenir un tambor amb el que acompanya el ritme de la seva dansa de l'alliberament i la recreació. Shiva té un tercer ull al front que simbolitza moltes coses.



Rama i Krishna. Rama i la seva esposa, Sita, representen la parella ideal. Se'ls respecta per la seva puresa de caràcter, el seu amor mutu i els seus elevats valors morals. Una història conta que Sita va ser segrestada per Ravano, el rei dimoni de Sri Lanka, però Rama va derrotar Ravano amb l'ajuda de Hanuman, el déu mico, i va rescatar Sita. Per a molts hindús, aquesta victòria representa el triomf del bé sobre el mal. Aquesta història es relata en el Ramayana.

Adorat com déu, Krishna és la reencarnació més popular de Vishnú. És famós per haver matat al rei dimoni Kansas. Sol representar-se amb pell blau i tocant la flauta. El Mahabarata relata les accions de Krishna. El fundador del budisme, Buda, és considerat la novena reencarnació de Vishnú. Baixar a la terra per acabar amb els sacrificis d'animals. L'última transformació de Vishnú és Kalki i encara no ha aparegut. Se li espera com un guerrer en un cavall blanc que destruirà el mal.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.