La "Sanatana Dharma"

Aquesta és la bandera de l'Índia. Al centre de la franja blanca hi ha una roda de color blau marí que indica la Dharma Chakra, la llei universal i natural que tots hem de seguir.


L'hinduisme és una manera de comportar-se, una actitud davant la vida i el món. L'hinduisme no té un fundador, ni un conjunt de principis establerts, i els seus creients tenen idees molt diverses sobre la divinitat. Tanmateix, hi ha una sèrie de característiques que permeten diferenciar d'altres religions.


ESSÈNCIA DE l' Hinduisme. Creuen en un déu o realitat absoluta del qual emanen tots els altres. L'hinduisme parteix de l'existència d'una força creadora a qui anomenen Brahman, l'ànima del món. Ànima única, però alhora diversa, perquè es manifesta en cada una de les ànimes individuals dels éssers vius (atman). El destí de cada atman (ànima individual)consisteix a arribar al gran tot (Brahman) per mitjà de diversos camins.


1. El camí de la devoció: adorar un déu amb fervor i celebrar piadosament les seves festes i ritus. És el camí de la bondat i l'adoració al déu personal.


2. El camí dels actes (karma): seguir fidelment el dharma i complir amb els deures de la pròpia casta.


3. El camí del coneixement: camí reservat als bramans i comporta descobrir mitjançant la meditació la veritable naturalesa de l'ànima i buscar-hi el Brahma, l'Esperit, el Tot Universal, per unir-se a ell. Sol ser una opció de renúncia als béns materials i els plaers.


L'hindú és aquell que reconeix quin és el seu deure en la vida, el seu dharma, i accepta la responsabilitat de les seves accions, el seu karma, els actes i les seves conseqüències en les reecarnaciones futures. El karma és el conjunt d'actes, tant bons com dolents, que tenen conseqüències en la forma de reencarnar.



Definim dharma com el deure ètic i religiós que cadascú té assignat segons la seva determinada situació de naixement.





LES REENCARNACIONS

Segons l'hinduisme, cada persona viu moltes vides al llarg de la seva existència. Aquest cicle etern de reencarnacions s'anomena samsara. Quan un mor, la seva ànima torna a néixer, reencarnar, en un altre cos. El que li passa a cada vida és el resultat de vides anteriors. És a dir, un es reencarna en un cos bo si en la seva vida anterior s'ha comportat segons el seu deure en la vida o dharma. Si són bones, es reencarna en un estil de vida superior. El que un fa bé, el converteix en un home bo, i el que fa mal, esdevé dolent. Així, hom es pot reencarnar en una persona de casta superior si ha estat bo, i si ha estat dolent en una altra d'inferior o fins i tot en un animal. L'objectiu final de les pràctiques de la religió hindú és el perfeccionar fins poder sortir del cicle de reencarnacions, aquesta alliberament s'anomena moksa. Totes les pràctiques i devocions pròpies de l'hinduisme tenen com a finalitat que el fidel es lliuri del continu cicle de reencarnacions i retrobi l'alliberament. A causa de la creença en la reencarnació, molts hindús són vegetarians ja que creuen que tots els éssers vivents formen part del mateix esperit. Per això consideren que tant animals com a persones han de ser tractats amb respecte i reverència.


ACTIVITAT

Respon en forma de narració:

Hi ha persones que, en l'última fase de la seva vida, pelegrinen a la ciutat de Benarés perquè es diu que qui mor allà s'allibera del cicle de reencarnacions. Què creuen els hindús sobre la mort? Per respondre aquesta pregunta fes servir els conceptes següents: reencarnació, atman, karma, castes, moksa, Brahman i samsara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.