Festes i ritus hindús

Ritus hindús

Les etapes més importants de la vida hindú, com el naixement i la mort, es celebren amb rituals anomenats Samskara, que tenen lloc davant d'un foc sagrat. En total existeixen setze Samskara, tres dels quals se celebren abans del naixement.

EL NAIXEMENT. Poc després del naixement, es renta al nen hindú i se li escriu en la llengua la paraula "Om" amb una ploma d'or mullada en mel. Deu dies més tard se li posa nom en una ceremònia anomenada namakarana. És llavors quan se li fa la carta astral, que és un mapa que mostra la posició dels planetes i estrelles en el moment del seu naixement. Aquest mapa es fa servir més endavant per determinar dades com el de la boda o la cerimònia de majoria d'edat. Als quatre anys se li talla el cabell i aquest s'ofereix al déu familiar.

LA MAJORIA D'EDAT. Entre els vuit i els dotze anys, els homes hindús participen en la cerimònia del upanayana, perquè ja se'ls considera d'edat suficient per aprendre més sobre la seva religió. Un sacerdot beneeix un llarg cordó de cotó blanc, que passa per l'espatlla esquerra i sota el braç dret del nen. El cordó té tres brins, que recorden el seu deute davant Déu, els seus avantpassats i el seu mestre espiritual; també representen als déus Brahma, Visnú i Siva. El nen porta el cordó sagrat tota la seva vida.

EL MATRIMONI. En general, els pares solen concertar el matrimoni dels seus fills. La cerimònia del casament arriba a durar dotze dies i pot celebrar-se en qualsevol lloc. Encara que la forma exacta pot variar, els nuvis realitzen els mateixos rituals guiats per un sacerdot. Fan promesa de lleialtat mútua i de compartir les seves possessions davant un foc sagrat que representa la divinitat. El sari vermell de la núvia es lliga al vestit del nuvi per simbolitzar la seva unió. Després la parella camina al voltant del foc entonant himnes i oracions.



Un casament pel ritus hindú (reportatge)

LA MORT. Segons els hindús, quan una persona mor la seva ànima torna al món amb una altra forma, és a dir, es reencarna. Es creu que morir a prop del riu Ganges pot evitar moltes reencarnacions
 i per tant apropar-se a la seva moksa o alliberament del cercle de reencarnacions.
Si una persona no pot arribar al riu Ganges per morir, se li sol donar aigua d'aquest riu. El cadàver del difunt es col·loca en un munt de llenya o pira funerària i el fill gran encén el foc. Tres dies després es recullen les cendres i es posen en un riu, si és possible al Ganges.








Festes hindús
L'any hindú. El calendari hindú té 12 mesos lunars, és a dir, basats en les fases de la lluna. Aquest calendari s'utilitza per calcular les dates de les festes i altres esdeveniments religiosos i fer les cartes astrals. A la vida quotidiana segueixen el calendari solar. Cada any celebren centenars de festes religioses, la majoria d'elles relacionades amb successos de la vida dels déus.

Diwali. És una festa de cinc dies que té lloc entre octubre i novembre i en la qual s'adora a la deessa Lakshmi, la deessa de la riquesa i la bellesa. En aquesta festa també es celebra la volta triomfal de Rama després del seu exili, acompanyat de la seva esposa Sita.
Diwali marca el començament de l'any nou hindú. També es coneix com a festa de les llums. La llum representa el coneixement i el triomf del bé sobre el mal. Les cases i els temples es decoren amb lamparillas d'oli trucades diyas i es llancen focs artificials per allunyar les tenebres i il luminar el camí de tornada a casa per Rama i Sita. Abans de la festa de Diwali es netegen i decoren les cases perquè si està neta i bonica, Lakshmi entrarà i beneirà als seus habitants. El dia de Diwali és el moment d'estrenar roba, visitar la família i intercanviar targetes, regals i dolços.



Holi marca el començament de la primavera i té lloc l'endemà de la lluna plena del mes de març. i commemora la victòria del Bé sobre el Mal. Aquesta festivitat també té un altre significat cultural: és la festa en què cada individu es pot alliberar dels errors del passat, oblidar i perdonar. En aquest dia, la gent paga o perdona els deutes o reinicia el contacte amb persones.
La nit anterior del Holi s'encenen grans fogueres i es cremen ninots de Holika. El dia de Holi es recorden les entremaliadures de Krishna i les bromes que feia de jove. Hi ha processons, cants i balls, i els participants es tiren aigua i tints de colors els uns als altres. A Holi també conegut com el festival dels colors i la festa de l'amor, és costum anar a veure la família i amics i saludar a tothom.

A la festivitat de Dassehra es recorda la victòria de Rama sobre el gegant Ravano. Mitjançant Danses i obres de teatre es compten moments claus de la vida de Rama i Sita. Es construeixen enormes ninots de Ravano farcits de palla i petards, i una persona disfressada de Rama dispara una fletxa encesa per calar foc.


Janmashtami
Se celebra per commemorar el naixement de Krixna (una de les divinitats més importants, reencarnació de Vixnu). Es construeixen petites casetes amb representacions de krixna quan era nen i se celebra un dinar de festa amb tota la família.
Es diu que Krixna va néixer a les 12 de la nit. Molts fidels fan pregària fins aquesta hora als temples guarnits amb fruita i flors.

Peregrinació del Kumbha Mela

Entre les peregrinacions que realitzen els fidels hindús destaca la Kumbha Mela. Té lloc cada tres anys en una de les quatre ciutats sagrades.


  • Prayag, el nom hindú de Allahabad (en Uttar Pradesh); 
  • Maquinari (a Uttaranchal); 
  • Ujjain (en Madhya Pradesh) i 
  • Nasik (en Maharashtra).                                                                                                               I I cada 12 anys es celebra el Maha Kumbha Mela (o Gran Kumbha Mela)                                                                                                                                                                                         La llegenda diu que en els orígens del temps els déus i els dimonis van fer un pacte per elaborar el nèctar de la immortalitat. Un cop creat els dimonis van fugir amb el "bot" del nèctar. La batalla entre déus i dimonis va durar dotze dies (= anys) i durant la baralla van caure quatre gotes del nèctar de la immortalitat. Els llocs on van caure aquestes gotes són els quatre llocs on es celebren els Kumbha Mela.                                                                                                 Cada cicle de dotze anys inclou una Maha Kumbha Mela (o 'gran reunió ') al costat del riu Ganges, en la que hi participen milions de persones, fet el que fa que probablement sigui el major pelegrinatge que es celebra al món. Reunits a la confluència de dos dels rius sagrats de l'Índia, Ganges i el Yamuna, (on segons la llegenda també emergeix a la superfície el mític i invisible riu de la saviesa, l'Saraswati), els fidels s'alliberen dels seus pecats i resen per escapar del cicle de reencarnacions o Samsara. Les estimacions consideren que en les tres setmanes de l'últim Maha Kumbha Mela celebrat el 2013, es van concentrar fins a 70 milions de persones.       
Maha Kumbha Mela celebrat el 2013 a Allahabad

El més important del Kumbha Mela és la immersió en el riu ja que amb això creuen que netejaran els seus pecats a ells i els seus ascendents, i així facilitar el cicle favorable de reencarnacions. El bany serveix per netejar els pecats de la seva vida, i fins i tot els de les vides anteriors, de manera que el seu karma quedi cada vegada més net i lliure per rebre la il·luminació.

Festivitat del Maha Kumbha Mela


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.