Llocs sagrats

Ciutats i rius

Per a l'hinduisme la purificació ritual amb aigua té una importància cabdal. Per aquest motiu, la majoria de llocs, ciutats i espais sagrats estan al costat dels rius:

- Hardwar a la riba del riu Ganges, la mare. 
Allahabad, també coneguda com a Prayag, és a la confluència entre el riu Ganges, el riu Yamuna. 
- Agra, ciutat on hi ha el Taj Mahal, és a la vora del riu Yamuna.
- La ciutat de Nashik és el riu Godavari, 
Ujjain, es troba a la riba del riu Kshipra.
- i Benarès (Varanasi) , ciutat santa per excel·lència, és travessada pel riu Ganges.


La població hindú creu que morir a Benarès i ser incinerat al riu Ganges i que les cendres siguin llençades al riu, assegura l’alliberament (trencament) del cicle de reencarnacions o moksa i poder unir-se a Brahman (la força creadora universal, l’ànima del món) que és l’objectiu final de qualsevol hindú.


El Ganges a Benarès


Edificis

El culte hinduista es pot fer a casa o en un temple.

A les cases és habitual dedicar un espai o altar a la divinitat. Es sol fer una pregària a la divinitat un cop per setmana i en família. La puja o culte a la divinitat normalment es fa a la cuina per què és el lloc més pur de la casa. El cap de família es renta les mans per rentar la imatge del déu i oferir-li espècies en pols, arròs, aigua, flors, menjar, encens i llum. Es beneeix el menjar al davant de la divinitat cantant versos sagrats o mantres.

Esquema d'un altar de culte hinduista en una casa


En els temples hi ha imatges que representen diferents cares o manifestacions de Brahma. Són imatges que han estat consagrades i els hinduistes hi porten ofrenes de fruites i flors, hi cremen encens o hi ballen danses en honor seu. Els temples hinduistes estan molt ornamentats. La construcció del temple a l'Índia va començar fa gairebé 2000 anys , i va marcar la transició de l'hinduisme de la religió vèdica. L'arquitectura dels temples hindús ha evolucionat des de llavors el que en resulta una gran varietat d'estils. Durant el culte , els hindús caminen al voltant del santuari en el sentit de les agulles del rellotge. Es creu que a través del darshana o contacte visual amb el murti , la persona es comunica amb el déu i pot fer-li peticions o rebre revelacions espirituals.
 Els fidels pot portar ofrenes, com fruita i flors. Tots els temples tenen un sacerdot braman, que col·loca les ofrenes davant el déu perquè siguin beneïdes . Més tard es tornen als seus amos perquè així els transmetin la benedicció.
 A la part més profunda del temple, hi sol haver un altar o santuari amb l'estàtua d'una deïtat. Aquesta imatge sagrada es diu murti .En general, es dediquen a una deïtat hindú primària i compten amb un murti de la deïtat. Tot i que no és obligatori per a un hindú de visitar un temple hindú regularment , juguen un paper vital en la societat i la cultura hindú.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.